“MULLAONKAIKKIIHANHYVIN! EITARTTEAUTTAA!!”

Nyt saatan sohaista ampiaispesää, mutta halusin kirjoittaa teille ravinnosta hieman toisesta näkökulmasta. Nimittäin riittävästä ravinnosta ja sen vaikutuksesta sosiaalisiin suhteisiin.

Tiedän, joku ajattelee, että ei tämä ole mikään uusi juttu ja mikä ampiaispesä, mutta maltahan. Tiedetään, että riittävällä päivittäisellä energiansaatavuudella (karkeasti ottaen päivän aikana syöty/juotu ravinto – kulutus) ihminen jaksaa pahtaa päivän läpi ilman nuukahduksia. Hän jaksaa keskittyä työtehtäviinsä ja ympäristöönsä ja ehkä jopa nauttii tekemästään. Hän on luovempi ja pirteämpi kuin nälkäinen kanssakulkijansa. No miten tämä liittyy mihinkään? Tämä liittyy nimenomaan henkiseen hyvinvointiin ja ihmissuhteisiin. Tässä hyvä esimerkki: lähdetään perheen kanssa kaupoille. Ensin alkaa perheen pienintä kiukuttamaan ja seuraavaksi kiukuttaa isompaa, koska pienempää kiukuttaa ja lopulta koko perhe on jollain tapaa ärsyyntynyt vallitsevasta tilanteesta. Mikä siis ratkaisuksi perheen pienimmän kiukkuun. Usein siihen auttaa ruoka tai uni. Valitaan tällä kertaa ruoka ja tilanne ratkeaa. Mutta se ratkeaa kokonaisuudessaan sillä, että ruokitaan koko perhe. Näin tilanne ”sokerit alhaalla” saadaan ratkaistua eikä kiukkuisena tule puhuttua ohi suunsa. Einesvalmistajaa lainaten ”Hyvä ruoka, parempi mieli”.

No nyt päästään ampiaispesä-osioon. Ylläoleva esimerkki on tuttu ainakin kaikille ”lapsellisille”, mutta miten me aikuiset lopulta eroamme lapsista ravinnon fysiologisten vaikutusten suhteen? Olen sitä mieltä, että monen työpaikan työilmapiiri ja parisuhteen laatu paranisi, jos vältyttäisiin ”sokerit alhaalla”-tilanteesta riittävällä ja monipuolisella mutta etenkin säännöllisellä energiansaannilla. Tiedättekö tilanteen: ”MULLA ON KAIKKI IHAN HYVIN, EN TARVII APUA!!” (ja kyllä, minä huusin!!) ”Sokerit alhaalla”-tilanne eskaloituu nopeasti ja ilman, että henkilö itse asiaa huomaa (ympäristö kylläkin) ja tilanteen iskiessä päälle, voi olla haastavaa tarjota banaania kiukkuiselle puolisolle tai työkaverille.

Miten päädyin tähän ajatukseen? Seuraamalla omaa lähipiiriä ja etenkin itseäni. Salakavala nälkäkiukku iskee vitutuksena ja häviää pikaisesti ruokailun jälkeen. Normaalisti syön säännöllisen ruokarytmin mukaan, mutta aina silloin tällöin nälkäkiukku iskee enkä huomaa sitä itse laisinkaan. Nyt jos oma nälkäkiukku ja vitutuksen määrä nälkäkiukun aikana kerrataan avotoimistossa istuvaan esim. 20 henkiseen työtiimiin, saadaan aikaiseksi asteittain vähenevä työviihtyvyys. Tuon kokoisessa työporukassa on aina joku joka syö lounaaksi vain salaattia (sitä vihreää ehkä kurkun ja tomaatin kanssa, joskus mukana on jopa paprikaa ja kanaa, mutta ei koskaan leipää tai mitään runsaskuituista vatsaa täyttävää ruokaa). Tämä/nämä saattavat pikkuhiljaa, liian vähäisen energiasaannin takia myrkyttää pahantuulisuudellaan koko työtiimin. Keho tottuu toimimaan pienellä energiamäärällä verottaen jotain toista osa-aluetta, kuten toimimista sosiaalisessa ympäristössä.  Kas näin, ampiaispesää sohaistu..

Nyt en todellakaan halua loukata ketään käyttämällä sanontaa lihavat ovat leppoisia, mutta ehkä kärjistäen tuossa sanonnassa on pieni totuuden perä, että riittävästi ruokaa syövät tosiaan ovat leppoisia ja hyväntuulisia. Enkä myöskään tällä kommentilla tarkoita, että kannustan epäterveelliseen syömiseen, vaan kannustan syömään riittävästi kunnollista, monipuolista, täyttävää ruokaa ja pysymään sillä hyväntuulisena, aktiivisena, iloisena, vastaanottavaisena, rauhallisena sosiaalisessa ympäristössä. Haluan herätellä ihmiset näkemään myös oman ravitsemuksen vaikutuksen muihin ihmisiin niin hyvässä kuin pahassa. Ja nyt tarkoituksella jätin tästä kirjoituksesta pois kaikki ravitsemuksen vaikutukset omalle terveydelle.

Jos nyt tunnistit edes hiukan omaa itseäsi tästä kirjoituksesta, niin kokeile vaikka kaksi viikkoa, miltä tuntuu syödä hieman enemmän ja ehkä jopa kylläiseksi. Ja tarkkaile omaa käytöstäsi kotona ja työpaikalla. Huomaatko eroa? Eikö olekin mukavampi olla!